Sürdürülebilir Çevre ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Geleceğin Start-Up Girişimi: İstanbul Trafiği Temiz Enerjiye Dönüştürülüyor

gelişim üniversitesi
  1.   Sürdürülebilir Çevre ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Geleceğin Start-Up Girişimi: İstanbul Trafiği Temiz Enerjiye Dönüştürülüyor


İstanbul, şu an hala Avrupa’nın en kalabalık şehri olarak bilinirken her gün ortalama olarak 3.8 milyon araç trafiğe çıkıyor ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.


Rüzgar Enerjisi Tarlası

Otobüs yolları ve durak kenarlarındaki elektrik üreten rüzgar türbini düzenekleri İstanbullular tarafından her gün görülüyor.

Enlil Dikey Eksenli Rüzgar Türbini, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) araştırma görevlileriyle Devecitech adlı start-up şirketiyle birlikte ortak olarak geliştirildi. İstanbul caddelerinde, özellikle de E5 otoyolu üzerinden geçen araçların açığa çıkardığı rüzgar ve bu silindirlerin üzerindeki güneş panelleri sayesinde elektrik elde etmek aslında Enlil’in temel çalışma prensibi.

Develitech CEO'su ve Enlil projesi mimarı Kerem Develi, Enlil'lerin üzerindeki dik, ince demir pervanelerin saatte 1 kilovat elektrik enerjisi üretebildiğini ve her bir Enlil’in Türkiye’de iki evin elektrik enerjisini karşılayabileceğini söyledi.

Bu pervaneler yaklaşık 20 yıllık ömre sahipken nakliyesi, kurulumu ve montajı oldukça basit. Ayrıca bilinen rüzgar türbinlerinin boyutuna göre küçük olması ve ufak yerlerde bile kullanılabiliyor olması ise Enlil’e büyük bir avantaj sağlıyor.

Develitech CEO'su ve Enlil projesi mimarı Kerem Develi ile yapılan röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Haberler